top of page
logo_Tulpenmanie2022 (2)_edited.png

TULPEN
MANIE

 LEIDEN

Image by thomas heintz

Start Tulpenmanie!!

Tulpenmanie Leiden is begonnen!

2021-10-30 134723 Tulpenmanie-project ©Esmee van den Berg.jpeg

Wethouder Ashley North start het Tulpenmanie Leiden citizen science project met het planten van de eerste tulpenbol.

Zaterdag 30 oktober 2021 heeft de aftrap van het Tulpenmanie Leiden project plaatsgevonden in de binnentuin van BplusC aan de Nieuwstraat in Leiden. Onder toeziend oog van wethouder Ashley North werden door kinderen uit de wijken de eerste biologische Masterpeace tulpenbollen geplant. Voordat dat dat echter zover was werden de tulpenbollen door de kinderen eerst nagetekend en op grootte gesorteerd. De verwachting is dat in het voorjaar het verschil in bollengrootte terug te zien valt in de groei en bloei van de tulpen. Biologische tulpenboer en bodemcoach John Huiberts zette uiteen waarom bodemonderzoek van groot belang is bij tulpenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Ook gaf hij instructies over hoe de bollen het beste geplant konden worden. Wethouder Ashley North sprak alle aanwezigen enthousiast toe en vertelde dat de ambitie van dit Tulpenmanie Leiden project is om van Leiden één groot BioScience Park te maken.

2021-10-30 132431 Tulpenmanie-project ©Esmee van den Berg.jpeg

De bollen worden gewogen en vervolgens op grootte gesorteerd

biologische tulp master peace.jpg

De biologische tulp "Tulipa Masterpeace" wordt gebruikt voor het Tulpenmanie Leiden project.

In de loop van 2022 zijn er verschillende activiteiten gepland zoals lezingen, DNA wandelingen, reizende exposities. Niet alleen rondom de jaarlijks terugkerende DNA dag (25 april), maar gedurende de maanden maart – september zullen er op verschillende BplusC lokaties wisselende exposities te zien zijn. 
Burgers kunnen speciale Tulpenmanie zakjes kopen bij de winkel van de Hortus en tulpenbollen planten in hun eigen voor-, gevel-, en achtertuin of op het balkon. Eén op de 25 zakjes is zogenoemd een gelukszakje. In het voorjaar komen er dan geen 10, maar 9 rode Masterpeace tulpen op, plus één met afwijkende kleur. In dat geval is men de gelukkige winnaar. Het Leiden Centre voor Applied Science/Hogeschool Leiden zal met vernieuwend DNA onderzoek de aarde waar deze tulp groeit analyseren: zo wordt het onzichtbare bodemleven van Leiden in kaart gebracht.

2021-10-30 125542 Tulpenmanie-project ©Esmee van den Berg.jpeg

Mede door de hulp van studenten Nils Ravensbergen en Frido van Rijnswou van SV Nucleus was de start van Tulpenmanie een succes! Ze boden de bezoekers o.a. tulpencakejes aan.

2021-10-30 133949 Tulpenmanie-project ©Esmee van den Berg.jpeg

Biologische tulpenbollenkweker en bodemcoach, John Huiberts, spreekt over het belang van tulpenkweek zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

2021-10-30 132826 Tulpenmanie-project ©Esmee van den Berg.jpeg

De biologische Masterpeace tulpenbollen

2021-10-30 135011 Tulpenmanie-project ©Esmee van den Berg.jpeg

Alle kinderen hielpen mee met het planten van de bollen.

De groei en bloei van de tulpen zal door iedereen in het voorjaar van 2022 gevolgd kunnen worden en op 25 april 2022, wereld DNA dag, zal door Arjen Speksnijder, lector metagenomics (Hogeschool Leiden/Naturalis), een lezing over biodiversiteit en DNA gegeven worden in BplusC (Nieuwstraat) om verdere achtergronden bij dit citizen science project te geven.
In juli worden de eerste resultaten van de bodemanalyse van het bovengenoemde citizen science project verwacht.

Het jaar van de Tuin heeft in de uitzending van 24 november 2021 verslag gedaan van deze feestelijke opening! Het fragment start op 11:15 min:

Foto's: Esmee van de Berg, SV Nucleus 

bottom of page