top of page

_edited.png)
TULPEN
MANIE
LEIDEN

Kuipenexperiment @ Hortus
Kuipenproject Hortus en Tulpenmanie
Naast het citizen science project, waar tulpen in verschillende tuinen van Leidenaren worden geplant, werkt Tulpenmanie Leiden nauw samen met de Hortus Botanicus en het Leiden Centre for Applied Sciences aan een meer gecontroleerd experiment. Op 24 november 2021 plantte biologische tulpenkweker en bodemcoach John Huiberts samen met Hortus medewerker Theo Houthoff de biologische Tulipa Masterpeace tulpen in 5 kuipen gevuld met aarde van John Huiberts, 5 kuipen met een Leidse mix en één kuip met alleen zand. Verder worden per grondsoort twee verschillende condities getest in tweevoud waarbij één kuip per grondsoort als controle dient. In het voorjaar als alle tulpen groeien en bloeien zullen er van iedere kuip monsters van de aarde worden genomen en m.b.v. metagenomics worden geanalyseerd.

Theo Houthoff en John Huiberts vullen de kuipen met verschillende soorten tuinaarde.

Biologisch tulpenkweker John Huiberts met de zakjes Tulipa Masterpeace bollen, verkrijgbaar bij de Hortus.
Feestelijk plantmoment in de Hortus!

Betrokkenen bij het Tulpenmanie project bij de kuipen in de Hortus. Rechts: Initatiefneemster van Tulpenmanie Leiden, Dr. Leonie Kaptein
Tijdens de wintermiddag bij de Hortus zijn op 14 december in de kuipen waar de rode Tulipa Masterpeace tulpen eerder al waren geplant nu ook de bollen geplant met de afwijkende kleur om te laten zien hoe die tulp er uit zal zien in het voorjaar. Eén op de 25 verkochte Tulpenmanie bloembollenzakjes bevat zo'n afwijkende tulp. Degenen waarbij deze tulp zal groeien kunnen hun aarde laten analyseren met behulp van metagenomics. Het plantmoment was een feestelijke voortzetting van de eerdere plantmomenten die hebben plaatsgevonden in het najaar. Naast initatiefneemster Leonie Kaptein was Arjen Speksnijder namens het Leiden Centre for Applied Biosciences aanwezig, Carla Teune en Theo Houthoff namens de Hortus.

Hortulana Carla Teune vertelt over de historie van de tulpen en met name de rol die de Hortus daarin speelde.

De tulpenbollen met de afwijkende kleur worden tussen de al eerder geplante rode Tulipa Masterpeace bollen geplant, zodat iedereen die een zakje heeft gekocht kan zien hoe de afwijkende tulp er uit zal zien in het voorjaar!

Studenten van SV Nucleus verkopen zakjes met de Tulpenmanie bollen bij de Hortus.

Het doel van het Tulpenmanieproject is het onzichtbare bodemleven in kaart brengen mbv metagenomics.
Foto's: Simone Both
bottom of page