top of page
logo_Tulpenmanie2022 (2)_edited.png

TULPEN
MANIE

 LEIDEN

Image by thomas heintz

Nieuws

Dag van de Tulp

1 April 2022 was door European City of Science uitgeroepen tot "Dag van de Tulp" en Tulpenmanie Leiden had een aantal activiteiten op de agenda staan voor die dag. Luister hier naar het gesprek tussen Lucien Geelhoed, intendant van Leiden European City of Science 2022, en Leonie Kaptein, initiatiefnemer van Tulpenmanie Leiden op radio Weetlust. Na de uitzending werd in de Hortus aan Lucien een speciaal gemaakte erfgoedkaart van Leiden overhandigd en vertelde Leonie een en ander over dit bijzondere citizen science project.

P1190143.jpg

Lucien Geelhoud van Leiden 2022 neemt de erfgoedkaart Leiden in ontvangst van projectleider Tulpenmanie, Leonie Kaptein 

Erfgoedkaart Leiden.webp

Erfgoedkaart Leiden laat iconische gebouwen zien, zoals de Universiteit, de Pieterskerk, de Burcht, Gravensteen. Verkoop: www.erfgoedkaarten.nl

's Middags was er een interessante high-tea bij Kasteel Oud-Poelgeest, waar naast heerlijke koekjes tulpenthee geschonken werd en tulpenpilsener geproefd kon worden. Leonie Kaptein van DNA in Beeld en initiatiefneemster van Tulpenmanie Leiden gaf een lezing over tulpen en DNA. Daarnaast werd er gewandeld langs de tulpenboom van Boerhave en de reuze tulpenbol van het kunstproject Giant Tulip Bulbs. Deze kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit de bollenstreek. 

1 april 2.jpg

Leonie Kaptein geeft een lezing op kasteel Oud-Poelgeest over DNA, de tulp en achtergrond van het project Tulpenmanie Leiden

1 april high tea.JPG

De high-tea was een succes! Er werd o.a. tulpenthee geschonken.

1 april 1.jpg

Reuze tulpenbol van Giant Tulip Bulbs

Tulpenmanie Expositie BplusC

Tulpenmanie Leiden heeft samen met BplusC een bijzondere expositie geïnstalleerd op de locatie Stevenshof. Als primeur voor Nederland presenteert Tulpenmanie Leiden de serie collages/aquarellen "Tulip Mania" van de Amerikaanse kunstenares Anna Fine Foer die zij in de periode 2016-2018 heeft gemaakt. De werken laten verschillende aspecten van de Tulpenmanie uit de 17e eeuw zien, maar ook paralellen met de huidige handel in cryptocurrency. Anna Fine Foer heeft samengewerkt met Universiteit Leiden waar destijds het sequencen en het in kaart brengen van het tulpengenoom is gestart. De DNA code van de tulp is in een aantal kunstwerken terug te vinden. De kunstwerken bij BplusC zijn prints van de originelen.  Meer over Anna Fine Foer 

11. Mosaic Virus.jpg

Mosaic Virus - ©Anna Fine Foer

Daarnaast zijn er twee vitrines ingericht waarvan één met achtergrondinformatie rondom het Tulpenmanieproject en één met de geschiedenis van hoe de tulp van Azië naar Nederland is gekomen in beeld en tekst weergegeven.  

Ottoman's love for the tulip.jpg

The Ottoman Love of the Tulip - Levni (1680s-1732)

Dit is een reizende expositie en is te zien tot eind september bij BplusC Stevenshof

Dag van de Aarde en Wetenschap
in de Hortus

Op 23 april 2022 werd bij de Hortus de dag van de aarde en wetenschap georganiseerd. Het Tulpenmanie team was daar ook aanwezig samen met studenten van de Hogeschool Leiden. Het thema was "de aarde is een spiegel voor het leven boven de grond". Naast uitleg over het project waren er verschillende activiteiten te doen o.a. het vouwen van tulpen. Het kunstwerk "De Gekskap" van kunstenaar Regula Maria Müller kon ook worden bezocht. De oorsprong van de gekskap en het verband met de tulpenmanie uit de 17e eeuw werd uit de doeken gedaan. De in volle bloei staande Masterpeace tulpen in de kuipen van het Tulpenmanie project direct bij de ingang van de Hortus trok veel belangstellenden.

1650985936042.jpg

Leonie Kaptein legt uit hoe het tulpengenoom is gesequenced mbv minION techniek.

vouwulpen.jpg

Deze fraaie tulpen konden gevouwen worden bij de Tulpenmaniekraam.

1650966970918.jpg

Belangstellenden voor het Tulpenmanie project

1650985935988.jpg

Het kuipenexperiment is een publiekstrekker!

25 april DNA dag

Op 25 april 2022 was het DNA dag! Ieder jaar wordt er op 25 april wereldwijd een DNA dag georganiseerd. DNA dag herdenkt de succesvolle sequencing van het volledige humane genoom in 2003 en de ontdekking van DNA's dubbele helix configuratie door Watson en Crick in 1953. Het doel van DNA dag is om studenten, docenten en andere geïnteresseerden de gelegenheid te bieden om te leren over de laatste vooruitgangen in DNA onderzoek en te ontdekken wat voor impact dit heeft op hun eigen leven. Tulpenmanie Leiden had samen met BplusC en Hogeschool Leiden een aantal activiteiten georganiseerd. 
's Ochtends werd een lezing gegeven door Arjen Speksnijder, lector metagenomics Hogeschool Leiden en Naturalis
bij BplusC Nieuwstraat. Arjen vertelde over hoe DNA technieken worden toegepast bij het identificeren van planten en dieren en hoe DNA-technologie wordt ingezet voor de detectie en monitoring van verborgen biodiversiteit. Verder sprak hij over vogelaanvaringen, voedselintegriteit, smokkel van beschermde soorten, en ook over water-, bodem- en luchtkwaliteit.

1650966754151.jpg

Arjen Speksnijder geeft lezing over metagenomics

1650966754067.jpg

Arjen Speksnijder legt verschillende technieken uit met meegebrachte apparatuur.

Daarop aansluitend nam Ken Kraaijeveld van LCAB (Leiden Center of Applied BioSciences) de bezoekers mee op een DNA wandeling door Leiden. Hij vertelde aan de hand van de natuur in de stad verhalen over DNA. Het eindpunt van de wandeling was in de Hortus Botanicus, waar Leonie Kaptein het stokje overnam van Ken en iedereen op de hoogte bracht over het kuipenproject met de bloeiende Masterpeace tulpen. Vervolgens nam ze de belangstellenden mee naar de binnentuin waar het kunstwerk van Regula Maria Müller staat en gaf uitleg over de oorsprong en totstandkoming van "de Gekskap".

1650966753796.jpg

Ken Kraaijeveld  vertelt over DNA om ons heen.

1650966753721.jpg

Leonie Kaptein geeft uitleg bij het kunstwerk "de Gekskap" van Regula Maria Muller .

1650966970987.jpg

Aan de binnenkant van de Gekskap zijn historische tulpen met hun naam geborduurd.

Jaar van de Tuin in gesprek met
Carla Teune en Leonie Kaptein

In onderstaande uitzending van het Jaar van de Tuin vertelt voormalig hortulana Carla Teune waar tulpen vandaan komen, hoe je ze moet planten en wat je kan doen met uitgebloeide tulpen. Verder in de video (start 17:10) legt initiatiefneemster van Tulpenmanie Leiden, Leonie Kaptein, uit wat het Tulpenmanie project precies inhoudt en hoe je kans maakt op een bodemanalyse van je tuin! 

Jaar van de Tuin in gesprek met
biologische tulpenkweker John Huiberts

In deze uitzending van het Jaar van de Tuin vertelt biologische tulpenkweker John Huiberts, de kweker van de Tulipa Masterpeace bollen die gebruikt worden voor het Tulpenmanie project, waarom hij 8 jaar geleden heeft besloten om van het traditionele kweken van tulpen over te stappen naar het biologisch telen, wat kort gezegd inhoudt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. John vertelt ook wat het effect van biologisch telen is op de biodiversiteit en wat je zoal nog meer kunt doen met een biologische tulp behalve er met bewondering naar kijken. 
Het interview met John start op 20:30 min in de uitzending.

bottom of page