logo_Tulpenmanie2022 (2)_edited.png

TULPEN
MANIE

 LEIDEN

Image by thomas heintz

Nieuws

Kuipenproject Hortus en Tulpenmanie

Naast het citizen science project, waar tulpen in verschillende tuinen van Leidenaren worden geplant, werkt Tulpenmanie Leiden nauw samen met de Hortus Botanicus en het Leiden Centre for Applied Sciences aan een meer gecontroleerd experiment. Op 24 november plantte biologische tulpenkweker en bodemcoach John Huiberts samen met Hortus medewerker Theo Houthoff de biologische Tulipa Masterpeace tulpen in 5 kuipen gevuld met aarde van John Huiberts, 5 kuipen met een Leidse mix en één kuip met alleen zand. Verder worden per grondsoort twee verschillende condities getest in tweevoud waarbij één kuip per grondsoort als controle dient. In het voorjaar als alle tulpen groeien en bloeien zullen er van iedere kuip monsters van de aarde worden genomen en m.b.v. metagenomics worden geanalyseerd. 

20211106_113912.jpg

Theo Houthoff en John Huiberts vullen de kuipen met verschillende soorten tuinaarde.

20211106_124040.jpg

Biologisch tulpenkweker John Huiberts met de zakjes Tulipa Masterpeace bollen, verkrijgbaar bij de Hortus.

Tulpenmanie Expositie BplusC

Tulpenmanie Leiden heeft samen met BplusC een bijzondere expositie geïnstalleerd op de locatie in de Nieuwstraat. Als primeur voor Nederland presenteert Tulpenmanie Leiden de serie collages/aquarellen "Tulip Mania" van de Amerikaanse kunstenares Anna Fine Foer die zij in de periode 2016-2018 heeft gemaakt. De werken laten verschillende aspecten van de Tulpenmanie uit de 17e eeuw zien, maar ook paralellen met de huidige handel in cryptocurrency. Anna Fine Foer heeft samengewerkt met Universiteit Leiden waar destijds het sequencen en het in kaart brengen van het tulpengenoom is gestart. De DNA code van de tulp is in een aantal kunstwerken terug te vinden. De kunstwerken bij BplusC zijn prints van de originelen.  

11. Mosaic Virus.jpg

Mosaic Virus - ©Anna Fine Foer

Daarnaast zijn er twee vitrines ingericht waarvan één met achtergrondinformatie rondom het Tulpenmanieproject en één met de geschiedenis van hoe de tulp van Azië naar Nederland is gekomen in beeld en tekst weergegeven.  

Ottoman's love for the tulip.jpg

The Ottoman Love of the Tulip - Levni (1680s-1732)

Dit is een reizende expositie en is te zien tot eind augustus bij BplusC Merenwijk, Rosmolen 4, Leiden.  

Dag van de Tulp

1 April 2022 was door European City of Science uitgeroepen tot "Dag van de Tulp" en Tulpenmanie Leiden had een aantal activiteiten op de agenda staan voor die dag. Luister hier naar het gesprek tussen Lucien Geelhoed, intendant van Leiden European City of Science 2022, en Leonie Kaptein, initiatiefnemer van Tulpenmanie Leiden op radio Weetlust. Na de uitzending werd in de Hortus aan Lucien een speciaal gemaakte erfgoedkaart van Leiden overhandigd en vertelde Leonie een en ander over dit bijzondere citizen science project.

P1190143.jpg

Lucien Geelhoud van Leiden 2022 neemt de erfgoedkaart Leiden in ontvangst van projectleider Tulpenmanie, Leonie Kaptein 

Erfgoedkaart Leiden.webp

Erfgoedkaart Leiden laat iconische gebouwen zien, zoals de Universiteit, de Pieterskerk, de Burcht, Gravensteen. Verkoop: www.erfgoedkaarten.nl

's Middags was er een interessante high-tea bij Kasteel Oud-Poelgeest, waar naast heerlijke koekjes tulpenthee geschonken werd en tulpenpilsener geproefd kon worden. Leonie Kaptein van DNA in Beeld en initiatiefneemster van Tulpenmanie Leiden gaf een lezing over tulpen en DNA. Daarnaast werd er gewandeld langs de tulpenboom van Boerhave en de reuze tulpenbol van het kunstproject Giant Tulip Bulbs. Deze kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit de bollenstreek. 

1 april 2.jpg

Leonie Kaptein geeft een lezing op kasteel Oud-Poelgeest over DNA, de tulp en achtergrond van het project Tulpenmanie Leiden

1 april high tea.JPG

De high-tea was een succes! Er werd o.a. tulpenthee geschonken.

1 april 1.jpg

Reuze tulpenbol van Giant Tulip Bulbs

Feestelijk plantmoment in de Hortus!

2021-12-12 143143 tulpenbollen - ©Simone Both - P1383441.jpg

Betrokkenen bij het Tulpenmanie project bij de kuipen in de Hortus. Rechts: Initatiefneemster van Tulpenmanie Leiden, Dr. Leonie Kaptein 

Tijdens de wintermiddag bij de Hortus zijn op 14 december in de kuipen waar de rode Tulipa Masterpeace tulpen eerder al waren geplant nu ook de bollen geplant met de afwijkende kleur om te laten zien hoe die tulp er uit zal zien in het voorjaar. Eén op de 25 verkochte Tulpenmanie bloembollenzakjes bevat zo'n afwijkende tulp. Degenen waarbij deze tulp zal groeien kunnen hun aarde laten analyseren met behulp van metagenomics. Het plantmoment was een feestelijke voortzetting van de eerdere plantmomenten die hebben plaatsgevonden in het najaar. Naast initatiefneemster Leonie Kaptein was Arjen Speksnijder namens het Leiden Centre for Applied Biosciences aanwezig, Carla Teune en Theo Houthoff namens de Hortus.  

2021-12-12 141013 tulpenbollen - ©Simone Both - P1383357.jpg

Hortulana Carla Teune vertelt over de historie van de tulpen en met name de rol die de Hortus daarin speelde.

2021-12-12 143018 tulpenbollen - ©Simone Both - P1383415.jpg

De tulpenbollen met de afwijkende kleur worden tussen de al eerder geplante rode Tulipa Masterpeace bollen geplant, zodat iedereen die een zakje heeft gekocht kan zien hoe de afwijkende tulp er uit zal zien in het voorjaar!

2021-12-12 143350 tulpenbollen - ©Simone Both - P1383461.jpg

Studenten van SV Nucleus verkopen zakjes met de Tulpenmanie bollen bij de Hortus.

2021-12-12 143420 tulpenbollen - ©Simone Both - P1383465.jpg

Het doel van het Tulpenmanieproject is het onzichtbare bodemleven in kaart brengen mbv metagenomics.

Foto's: Simone Both

Jaar van de Tuin in gesprek met
Carla Teune en Leonie Kaptein

In onderstaande uitzending van het Jaar van de Tuin vertelt voormalig hortulana Carla Teune waar tulpen vandaan komen, hoe je ze moet planten en wat je kan doen met uitgebloeide tulpen. Verder in de video (start 17:10) legt initiatiefneemster van Tulpenmanie Leiden, Leonie Kaptein, uit wat het Tulpenmanie project precies inhoudt en hoe je kans maakt op een bodemanalyse van je tuin! 

Jaar van de Tuin in gesprek met
biologische tulpenkweker John Huiberts

In deze uitzending van het Jaar van de Tuin vertelt biologische tulpenkweker John Huiberts, de kweker van de Tulipa Masterpeace bollen die gebruikt worden voor het Tulpenmanie project, waarom hij 8 jaar geleden heeft besloten om van het traditionele kweken van tulpen over te stappen naar het biologisch telen, wat kort gezegd inhoudt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. John vertelt ook wat het effect van biologisch telen is op de biodiversiteit en wat je zoal nog meer kunt doen met een biologische tulp behalve er met bewondering naar kijken. 
Het interview met John start op 20:30 min in de uitzending.