top of page
logo_Tulpenmanie2022 (2)_edited.png

TULPEN
MANIE

 LEIDEN

Image by thomas heintz

Activiteiten Tulpenmanie

Dag van de Tulp

1 April 2022 was door European City of Science uitgeroepen tot "Dag van de Tulp" en Tulpenmanie Leiden had een aantal activiteiten op de agenda staan voor die dag. Luister hier naar het gesprek tussen Lucien Geelhoed, intendant van Leiden European City of Science 2022, en Leonie Kaptein, initiatiefnemer van Tulpenmanie Leiden op radio Weetlust. Na de uitzending werd in de Hortus aan Lucien een speciaal gemaakte erfgoedkaart van Leiden overhandigd en vertelde Leonie een en ander over dit bijzondere citizen science project.

P1190143.jpg

Lucien Geelhoud van Leiden 2022 neemt de erfgoedkaart Leiden in ontvangst van projectleider Tulpenmanie, Leonie Kaptein 

Erfgoedkaart Leiden.webp

Erfgoedkaart Leiden laat iconische gebouwen zien, zoals de Universiteit, de Pieterskerk, de Burcht, Gravensteen. Verkoop: www.erfgoedkaarten.nl

's Middags was er een interessante high-tea bij Kasteel Oud-Poelgeest, waar naast heerlijke koekjes tulpenthee geschonken werd en tulpenpilsener geproefd kon worden. Leonie Kaptein van DNA in Beeld en initiatiefneemster van Tulpenmanie Leiden gaf een lezing over tulpen en DNA. Daarnaast werd er gewandeld langs de tulpenboom van Boerhave en de reuze tulpenbol van het kunstproject Giant Tulip Bulbs. Deze kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit de bollenstreek. 

1 april 2.jpg

Leonie Kaptein geeft een lezing op kasteel Oud-Poelgeest over DNA, de tulp en achtergrond van het project Tulpenmanie Leiden

1 april high tea.JPG

De high-tea was een succes! Er werd o.a. tulpenthee geschonken.

1 april 1.jpg

Reuze tulpenbol van Giant Tulip Bulbs

Dag van de Aarde en Wetenschap

Op 23 april 2022 werd bij de Hortus de dag van de aarde en wetenschap georganiseerd. Het Tulpenmanie team was daar ook aanwezig samen met studenten van de Hogeschool Leiden. Het thema was "de aarde is een spiegel voor het leven boven de grond". Naast uitleg over het project waren er verschillende activiteiten te doen o.a. het vouwen van tulpen. Het kunstwerk "De Gekskap" van kunstenaar Regula Maria Müller kon ook worden bezocht. De oorsprong van de gekskap en het verband met de tulpenmanie uit de 17e eeuw werd uit de doeken gedaan. De in volle bloei staande Masterpeace tulpen in de kuipen van het Tulpenmanie project direct bij de ingang van de Hortus trok veel belangstellenden.

1650985936042.jpg

Leonie Kaptein legt uit hoe het tulpengenoom is gesequenced mbv minION techniek.

vouwulpen.jpg

Deze fraaie tulpen konden gevouwen worden bij de Tulpenmaniekraam.

1650966970918.jpg

Belangstellenden voor het Tulpenmanie project

1650985935988.jpg

Het kuipenexperiment is een publiekstrekker!

25 april DNA dag

Op 25 april 2022 was het DNA dag! Ieder jaar wordt er op 25 april wereldwijd een DNA dag georganiseerd. DNA dag herdenkt de succesvolle sequencing van het volledige humane genoom in 2003 en de ontdekking van DNA's dubbele helix configuratie door Watson en Crick in 1953. Het doel van DNA dag is om studenten, docenten en andere geïnteresseerden de gelegenheid te bieden om te leren over de laatste vooruitgangen in DNA onderzoek en te ontdekken wat voor impact dit heeft op hun eigen leven. Tulpenmanie Leiden had samen met BplusC en Hogeschool Leiden een aantal activiteiten georganiseerd. 
's Ochtends werd een lezing gegeven door Arjen Speksnijder, lector metagenomics Hogeschool Leiden en Naturalis
bij BplusC Nieuwstraat. Arjen vertelde over hoe DNA technieken worden toegepast bij het identificeren van planten en dieren en hoe DNA-technologie wordt ingezet voor de detectie en monitoring van verborgen biodiversiteit. Verder sprak hij over vogelaanvaringen, voedselintegriteit, smokkel van beschermde soorten, en ook over water-, bodem- en luchtkwaliteit.

1650966754151.jpg

Arjen Speksnijder geeft lezing over metagenomics

1650966754067.jpg

Arjen Speksnijder legt verschillende technieken uit met meegebrachte apparatuur.

Daarop aansluitend nam Ken Kraaijeveld van LCAB (Leiden Center of Applied BioSciences) de bezoekers mee op een DNA wandeling door Leiden. Hij vertelde aan de hand van de natuur in de stad verhalen over DNA. Het eindpunt van de wandeling was in de Hortus Botanicus, waar Leonie Kaptein het stokje overnam van Ken en iedereen op de hoogte bracht over het kuipenproject met de bloeiende Masterpeace tulpen. Vervolgens nam ze de belangstellenden mee naar de binnentuin waar het kunstwerk van Regula Maria Müller staat en gaf uitleg over de oorsprong en totstandkoming van "de Gekskap".

1650966753796.jpg

Ken Kraaijeveld  vertelt over DNA om ons heen.

1650966753721.jpg

Leonie Kaptein geeft uitleg bij het kunstwerk "de Gekskap" van Regula Maria Muller .

1650966970987.jpg

Aan de binnenkant van de Gekskap zijn historische tulpen met hun naam geborduurd.

Jaar van de Tuin in gesprek met
Carla Teune en Leonie Kaptein

In onderstaande uitzending van het Jaar van de Tuin vertelt voormalig hortulana Carla Teune waar tulpen vandaan komen, hoe je ze moet planten en wat je kan doen met uitgebloeide tulpen. Verder in de video (start 17:10) legt initiatiefneemster van Tulpenmanie Leiden, Leonie Kaptein, uit wat het Tulpenmanie project precies inhoudt en hoe je kans maakt op een bodemanalyse van je tuin! 

Jaar van de Tuin in gesprek met
biologische tulpenkweker John Huiberts

In deze uitzending van het Jaar van de Tuin vertelt biologische tulpenkweker John Huiberts, de kweker van de Tulipa Masterpeace bollen die gebruikt worden voor het Tulpenmanie project, waarom hij 8 jaar geleden heeft besloten om van het traditionele kweken van tulpen over te stappen naar het biologisch telen, wat kort gezegd inhoudt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. John vertelt ook wat het effect van biologisch telen is op de biodiversiteit en wat je zoal nog meer kunt doen met een biologische tulp behalve er met bewondering naar kijken. 
Het interview met John start op 20:30 min in de uitzending.

Midzomernacht @ Hortus

Op 21 juni was ook Tulpenmanie vertegenwoordigd bij de druk bezochte midzomernacht in de Hortus Botanicus. Vanaf oktober 2021 staan er 11 kuipen van Tulpenmanie waarin tulpen groeien in verschillende grondsoorten (zie kuipenproject). Bezoekers hebben de afgelopen maanden de verschillen in groei tussen de kuipen zelf kunnen waarnemen. De tulpen zijn inmiddels uitgebloeid, maar Tulpenmanie heeft het verloop van de groei en bloei zorgvuldig vastgelegd. De eerste resultaten werden tijdens de midzomernacht gepresenteerd. Resultaten van het metagenomics bodemonderzoek, waarbij de micro-organismen in de aarde in kaart worden gebracht, worden dit najaar verwacht. Bezoekers konden bij de kraam van Tulpenmanie ook leren tulpen vouwen.

WhatsApp Image 2022-06-21 at 9.46.20 PM.jpeg

Op de poster van Tulpenmanie is een fotocollage te zien, waarbij het verloop van de groei en bloei in de verschillende kuipen is vastgelegd in foto's.

2022-06-21 21.16.50.jpg

Leonie Kaptein informeert belangstellenden over het doel van Tulpenmanie Leiden.

Copy of IMG-20220622-WA0008.jpg

Er was veel belangstelling voor het project en de tulpenorigami was een succes!

Workshop bij ARS

In het kader van het expositiethema "Plant" verzorgde Tulpenmanie Leiden op 16 augustus een workshop bij kunstenaarsvereniging ARS (Ars Aemula Naturae) aan de Pieterskerkgracht in Leiden. De tulp is veelvuldig in de kunst terug te vinden in allerlei verschijningsvormen. Voor deze laagdrempelige workshop was gekozen voor tulpenorigamikunst. Na het vouwen van de tulpen kon je ze tot bloei laten komen door te blazen. Deze workshop maakte onderdeel uit van het Tulpenmanie project dat aandacht wil vragen voor het belang van bodembiodiversiteit. Hoe rijker het bodemleven, hoe rijker het plantenleven erboven. De deelnemers aan de workshop werden desgewenst geïnformeerd over tulpen, biodiversiteit en het laatste DNA nieuws om het bodemleven van Leiden in kaart te brengen.

WhatsApp Image 2022-08-18 at 1.10.04 PM.jpeg

Op de binnenplaats van ARS helpt studente Isa Wormsbecher van het Leiden Centre of Applied Bioscience met het vouwen van de tulpen.

WhatsApp Image 2022-08-13 at 3.57.58 PM.jpeg

Het Tulpenmanie Leiden team vlnr: Charlotte Zwetsloot, Kitty Kwappenberg, Leonie Kaptein en Isa Wormsbecher.

Citizen Science Dag

Zaterdag 6 augustus was 'Citizen Science' het dagthema van European City of Science Leiden 2022, een evenement waar bezoekers zelf aan verschillende wetenschappelijke experimenten konden meedoen. In het park de Houtkamp in Leiderdorp werden diverse citizen science projecten gepresenteerd en Tulpenmanie Leiden was daar ook aanwezig. Het Tulpenmanie team had een aantal activiteiten rondom het thema biodiversiteit georganiseerd, o.a. een ringenspel waarbij bezoekers een ring konden gooien in een biodivers 'rijke' en 'arme' omgeving. De bedoeling was de verschillende plantjes binnen de ringen te determineren. Doel van de activiteit was om aandacht te vragen voor het belang van biodiversiteit in de bodem. Hoe rijker het bodemleven, hoe rijker het plantenleven erboven. Ook was er veel enthousiasme voor het vouwen van tulpen.      

csday.jpg

Citizen Science dag in Park de Houtkamp, Leiderdorp

P8060002.jpg

Belangstellenden voor het Tulpenmanie project.

P8060012.jpg

De ring werd geworpen in een biodivers rijk stukje grond en de plantjes daarbinnen werden geïdentificeerd. 

Winnaars Citizen Science

In het voorjaar 2022 hebben verscheidene deelnemers aan het citizen science project zich gemeld met een foto van de bloeiende Masterpeace Tulipa tulpen waartussen zich een witte tulp bevond! Aan het einde vande bloeitijd zijn er monsters genomen rondom de tulpenbollen in de tuinen van de winnaars. 

unnamed (2).jpg

Foto van een van de winnende tuinen in het citizen science project.

bottom of page